Piegusek

4.96 (183 ocen)

  • 2 godz.

Słodka propozycja do popołudniowej kawki. Przepis ze starego poradnika babci. Wypróbowany już wielokrotnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 250g margaryny
    - 1 szkl. maku
    - 1 szkl. cukru
    - 1/2szkl. mleka
    - 4 jajka
    - 2 szkl. mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.96 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery Pieguski

Piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przestudzona masa makowa 1. Do dużego rondelka dać margarynę, wsypać mak i cukier. Zalać mlekiem. Mieszając, zagotuj i przestudź.
  • Gotowa masa 2. Do masy makowej wbij jajka, wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj, aż masa będzie jednolita.
  • Surowe ciasto w formie 3. Podłużną formę natłuścić, np. margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec około 50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Porady

Ja dodałam jeszcze 3 łyżeczki soku barmańskiego o smaku wanilii, ale aromat nie był wyczuwalny więc pominęłam go w składnikach. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować