ciasto śliwka w czekoladzie

4.83 (236 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Wyjątkowe ciasto dla wszystkich miłośników śliwek w czekoladzie ;-) Na jego przygotowanie trzeba poświęcić nieco czasu i pracy ale znakomity efekt z pewnością Wam to wynagrodzi. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, a połączenie śliwek, delikatnego kremu grysikowego i gorzkiej czekolady jest po prostu idealne.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 pełne łyżki kakao

    1/2 litra mleka
    6 pełnych łyżek kaszy manny
    100 g masła
    4 pełne łyżki cukru pudru

    1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej
    1/3 szklanki wódki (u mnie - domowa nalewka śliwkowa)

    400 g śliwek kalifornijskich
    300 ml śmietany kremówki 30%
    200 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.83 (236 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Ciasto śliwka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Jajka ubijam z cukrem na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodaję olej, potem stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do gorącego piekarnika. piekę w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto kroję na dwie części, jak tort.

    krem: W garnku gotuję mleko. Gdy zacznie wrzeć dodaję kaszę mannę. Intensywnie mieszam, by nie powstały grudki. Gotuję na małym ogniu przez 3 minuty. Odstawiam, aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram na puch z cukrem pudrem stopniowo dodając zimną kaszę mannę. Ucieram na gładki krem. Wykładam na blat ciasta dobrze nasączony ponczem, przykrywam drugim blatem.

    czekolada ze śliwkami: Śliwki kroję na kawałki. Śmietankę podgrzewam, a gdy zacznie wrzeć zdejmuję z ognia i wsypuję kostki czekolady. Mieszam tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Do gorącej masy wrzucam pokrojone śliwki i odstawiam na chwilę do ostygnięcia. Letnią masę wykładam na wierzch ciasta i odstawiam do lodówki. Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień. Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować