Pieczony schab w wędzonej papryce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pieczony schab w wędzonej papryce idealnie smakuje z pieczywem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
    sól i pieprz do smaku,
    1 czubata łyżka wędzonej papryki,
    1 łyżka ziół prowansalskich,
    4-5 liści laurowych,
    4-5 ziela angielskiego,
    około 1 szklanki wody,
    kilka łyżek oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczony schab w wędzonej papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy mieszamy ze sobą.

    Kawałek schabu myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy przyprawami.

    Odkładamy na minimum godzinę.

    Do blaszki lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem układamy schab, wlewamy wodę i dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

    Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach, pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową aby schab się zarumienił.

    Podajemy na gorąco jako danie główne lub na zimno na kanapki.

    Smacznego ;)

Porady

Tak upieczony schab możemy równeż podać jako danie obiadowe na gorąco.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować