Pieczony boczek - domowa wędlina

4.5 (160 ocen)

  • 3 godz.

Kolejna porcja domowej wędliny - z ostatniego kawałka swojskiego mięsa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na marynatę:
    1 kg boczku
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    3-4 łyżki soli
    1 łyżka sosu sojowego ciemnego (ew.maggi)

    Składniki na glazurę boczku:
    1/2 łyżeczki musztardy
    1/2 łyżeczka kminku
    1/2 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki sosu sojowego/maggi
    szczypta papryki ostrej
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczony boczek - domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników marynaty gotujemy zalewę (w 2l wody). W zimnej zalewie zanurzamy dokładnie umyty boczek i odstawiamy na min. dobę w chłodne miejsce tak, aby mięso było w całości zanurzone (można marynatę rozrobić odrobinę z wodą).
  • 2. Mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy z każdej strony sosem przygotowanym ze składników glazury.
  • 3. Zawiązujemy w "cukierek" w rękawie do pieczenia i nacinamy rękaw w kilku miejscach. Pieczemy około 2,5 godz. w 170 stopniach.
    Po upieczeniu wyjmujemy z folii odlewając sos, który się wytopił. Kroimy wystudzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować