Boczek rolowany pieczony - domowa wędlina

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Boczek bardzo smaczny, aromatyczny, a najważniejsze, że domowy. Dobrze smakuje z ćwikłą, albo chrzanem.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • surowy boczek bez skóry ok. 2 kg

    łyżeczka czosnku staropolskiego
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka kolendry
    łyżeczka majeranku
    łyżka słodkiej papryki
    chili na koniec łyżeczki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Boczek rolowany pieczony - domowa wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Rozłożyć na desce i oprószyć solą po obu stronach. Posypać wymieszanymi ziołami i wmasować. Wstawić do lodówki na 2 godz. Następnie boczek zwinąć/ zrolować i bawełnianym sznurkiem osznurować i ścisło zawiązać.
    Umieścić w żaroodpornym naczyniu. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godz. Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, żeby mięso ładnie się przypiekło.
    Po wyjęciu z piekarnika pozostawić, żeby mięso odpoczęło.
    Usunąć sznurki i można kroić. Ciepłe mięso, grubiej pokrojone, można podać do obiadu. Zimne mięso łatwo pokroić w cienkie plastry.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować