boczek ze skórą ok. 1 kg
filet z kurczaka ok. 300 g
zioła prowansalskie
majeranek
kolorowy czosnek
sól
łyżka oleju rzepakowego
słodka papryka
Sposób przygotowania przepisu:
Domowa wędlina - boczek z kurczakiem
1.
Umyty, osuszony boczek ponacinać co 1-2 cm aż do skóry. Czysty filet pokroić w paski. Mięso - boczek i filet natrzeć ziołami prowansalskimi, majerankiem, czosnkiem kolorowym i solą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Następnie w miejsca nacięcia boczku powciskać kurczaka. Zwinąć w rulon i obwiązać grubym bawełnianym sznurkiem. Na deskę wysypać zioła prowansalskie i paprykę. Mięso posmarować lekko olejem rzepakowym i poturlać po desce, żeby zioła i papryka ładnie się przykleiły. Mięso zawinąć w folie aluminiową i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę 50 min. - 2 godz.
Zdjąć folię i pozostawić mięso do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki.
Kroić w plastry, zajadać. Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze