Domowa wędlina - boczek z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowa wędlina jest najlepsza. Nikogo nie trzeba przekonywać. Polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • boczek ze skórą ok. 1 kg
    filet z kurczaka ok. 300 g
    zioła prowansalskie
    majeranek
    kolorowy czosnek
    sól
    łyżka oleju rzepakowego
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowa wędlina - boczek z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa wędlina - boczek z kurczakiem 1. Umyty, osuszony boczek ponacinać co 1-2 cm aż do skóry. Czysty filet pokroić w paski. Mięso - boczek i filet natrzeć ziołami prowansalskimi, majerankiem, czosnkiem kolorowym i solą. Wstawić do lodówki na ok. 2 godz. Następnie w miejsca nacięcia boczku powciskać kurczaka. Zwinąć w rulon i obwiązać grubym bawełnianym sznurkiem. Na deskę wysypać zioła prowansalskie i paprykę. Mięso posmarować lekko olejem rzepakowym i poturlać po desce, żeby zioła i papryka ładnie się przykleiły. Mięso zawinąć w folie aluminiową i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę 50 min. - 2 godz.
    Zdjąć folię i pozostawić mięso do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki.
    Kroić w plastry, zajadać. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurczak Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować