Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem cukinii i marchewki

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Lubicie faszerowane ziemniaki? A czym faszerujecie? Ja bardzo lubię dodawać do farszu warzywa, który dzięki nim, staję się bardziej soczysty i delikatny.Dziś bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ziemniaczki, faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem cukinii i marchewki, zapiekane z serem:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki: 6 dużych ziemniaków, 500g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego), 1 średnia cebula, 100g marchewki, 100g cukinii, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, sól wg smaku, 100g sera gouda.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem cukinii i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Wyjąc ziemniaki z wody, ostudzić i obrać. Cebulę, marchewkę i cukinię obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Warzywa połączyć z mięsem, dodać przyprawy i majonez. Ostudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając około 5mm brzegi. Wydrążony miąższ zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do farszu i wszystko dokładnie wymieszać. Ziemniaki napełnić farszem i wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po 20 minutach posypać serem, startym na drobnych oczkach i zostawić w gorącym piekarniku na 5-10 minut. Podawać z ulubionymi sosami i surówką ze świeżych warzyw. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować