Jak odmienić nudne ziemniaki?:) Faszerując je! W mojej wersji farszem jest mięso mielone z cebulą, papryką i serem. Do tego wystarczy maślanka i mamy pełny, sycący i treściwy obiad:).
Składniki:
8 dużych ziemniaków
500g mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 pęczek koperku
1 duża cebula
100g sera cheddar lub innego długodojrzewającego
100g sera mozzarella
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej
Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę,cebulę i koperek drobno siekamy. Sery trzemy osobno na dużych oczkach tarki.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone obsypane solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ser cheddar i koperek, mieszamy.
3. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół. Za pomocą małej łyżeczki wyciągamy środek każdej z części ziemniaka tak by powstało wgłębienie, które napełniamy farszem.
4.Ziemniaki napełniamy farszem, posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia.
Komentarze