Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

4.47 (189 ocen)

Jak odmienić nudne ziemniaki?:) Faszerując je! W mojej wersji farszem jest mięso mielone z cebulą, papryką i serem. Do tego wystarczy maślanka i mamy pełny, sycący i treściwy obiad:).

Składniki:


  • 8 dużych ziemniaków
    500g mięsa mielonego
    1 czerwona papryka
    1 pęczek koperku
    1 duża cebula
    100g sera cheddar lub innego długodojrzewającego
    100g sera mozzarella
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
    olej
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 45 minut. Paprykę,cebulę i koperek drobno siekamy. Sery trzemy osobno na dużych oczkach tarki.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone obsypane solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i czosnkiem. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy ser cheddar i koperek, mieszamy.
  • 3. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół. Za pomocą małej łyżeczki wyciągamy środek każdej z części ziemniaka tak by powstało wgłębienie, które napełniamy farszem.
  • 4. Ziemniaki napełniamy farszem, posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować