Pieczone żeberka z dzika

4.49 (174 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne soczyste żeberka z dzika - tego nie da się opisać tego trzeba spróbować.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • żeberka z dzika w kawałku
    sól morska
    czosnek
    kminek
    majeranek
    suszony koperek
    suszony szczypiorek
    suszona natka pietruszki
    roztarte ziarna kolendry
    ziela angielskie
    kilka liści laurowych
    ziela jałowca
    4 duże cebule
    300 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
    sos worcester
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone żeberka z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka nacieramy przyprawami, odstawiamy na noc do lodówki.
    Cebule obieramy i kroimy na pół, układamy je na dnie szerokiej patelni żeliwnej. Na patelnię wlewamy wino, dolewamy kilka kropli sosu worcester.

    Na połówkach cebuli układamy żeberka. Patelnię przykrywamy, wstawiamy do pieca.

    Temperaturę nastawiamy na 200°C, gdy piecyk się nagrzeje zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez około 3 godziny.

    Żeberka podajemy z gotowanymi ziemniakami i piklami lub kiszonkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Dzik Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować