Pieczone żeberka po myśliwsku

4.46 (172 ocen)

Dziczyzna jest pyszna, zdrowa, by była miękka i smaczna wymaga poświęcenia jej trochę uwagi. Istota pysznego, kruchego mięsa tkwi w przyprawach i marynacie. Moje żeberka są dobrze doprawione, długo marynowane i pieczone. Zapraszam :)

Składniki:

  • 1kg żeberek z dzika
    10 g (Pół opakowania) marynaty klasycznej do mięs Prymat
    1,5 łyżki czubrycy czerwonej ( można więcej)
    Szczypta chili mielonego
    1,5 łyżki przyprawy myśliwskiej ( można więcej)
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone żeberka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka natrzeć solą i pieprzem. A następie pozostałymi przyprawami. Mięso marynować w lodówce 3-4godziny. (Można nawet zostawić na całą noc, im dłużej tym lepiej)
  • 2. Zamarynowane żeberka przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewać mięso wytworzonym tłuszczem z pieczenia.

Porady

Użyłam gotowej przyprawy myśliwskiej z serii przyprawy bez chemii, można ją kupić w Tesco, w Delikatesach Centrum lub w Rossmannie. Można też utworzyć ją samodzielnie w skład przyprawy wchodzą następujące składniki : tymianek, szałwia, rozmaryn, cząber, owoc jałowca, ziele angielskie, pieprz czarny, kuklik korzeń. Najlepiej podawać z kaszą gryczaną lub pieczonymi ziemniakami Można użyć żeberek wieprzowych, ale to już nie będzie ten smak, I należy wtedy skrócić czas pieczenia maksymalnie do godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Mięso Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować