Duszone żeberka z dzika

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Żeberka z dzika duszone w sosie własnym z dodatkiem szalotek, suszonego borowika i pieprzu syczuańskiego.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Około 1,5 kg żeber z dzika
    Sól morska
    Rozmaryn
    Liść laurowy
    Szałwia
    Majeranek
    nasiona kopru włoskiego
    owoc jałowca
    Tymianek
    5-6 szalotek
    750 ml soku jabłkowo - gruszkowego
    łyżeczka pieprzu syczuańskiego
    2-3 suszone borowiki
    Do posypania:
    pieprz czerwony
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Duszone żeberka z dzika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żebra 1. Umyte, osuszone żebra nacinam z wierzchu ostrym nożem.
  • żebra 2. Żebra nacieram dokładnie przyprawami. Układam na głębokiej patelni tłuszczem do spodu. Podsmażam kilka minut, aż tłuszcz się wytopi.
  • żebra 3. Następnie dodaję pokrojone szalotki, suszone grzyby i pieprz syczuański. Chwilę duszę do zeszklenia szalotki. Wlewam sok, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 2-3 godzin, aż żebra będą miękkie.
    Uduszone żebra posypuję czerwonym pieprzem i natką pietruszki.
    Podaję z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dzik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować