Flaki po lwowsku

4.5 (154 ocen)

  • 10 min

Nie jest to przepis na zupę. Ta potrawa jest rodzajem jednogarnkowca.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych flaków wołowych lub cielęcych
    1 marchew
    1 pietruszka
    1 seler
    1 cebula
    150 g kapusty włoskiej
    6 łyżek masła
    2 łyżki mąki
    5 dag sera żółtego
    2 szklanki bulionu
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
    2 łyżeczki majeranku
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaki po lwowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzyny ścieramy na tarce, kapustę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, wrzucamy marchew, pietruszkę, selera i kapustę. Podsmażamy. Flaki zalewamy bulionem, wrzucamy warzywa. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa się ugotują. Cebulę szklimy na 2 łyżkach masła. Zasypujemy mąką. Smażymy ok. 1 minuty. Przekładamy do flaków, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę. Przekładamy na talerze, posypujemy startym serem, polewamy tartą bułką, zrumienioną na pozostałym maśle.

Porady

Potrawa ma dość łagodny smak- można ja przyprawić ostrą papryką, jeśli ktoś lubi. Niektórzy zabielają potrawę 2 łyżkami śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować