Flaki po lwowsku

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Kuchnia ukraińska.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych
    200 g kości wołowych
    włoszczyzna
    200 g kapusty włoskiej
    cebula
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    2 łyżki masła
    1/2 łyżki oleju
    1/2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki
    1 łyżka startego parmezanu
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki imbiru
    szczypta mielonego kardamonu
    1 liść laurowy
    sól ,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki po lwowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki dokładnie oczyściłem ,zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Ponownie zalałem zimną wodą ,zagotowałem i odcedziłem. Następnie zalałem zimną wodą i gotowałem do miękkości ok. 3 godzin. Odcedziłem i ostudziłem. Włoszczyznę oczyściłem ,umyłem i starłem na tarce o dużych oczkach i podsmażyłem na łyżce masła. Kapustę umyłem i pokroiłem w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalałem 1 l wody i ugotowałem. Kości wyjąłem ,a do wywaru dodałem flaki i wszystkie przyprawy. Gotowałem półtorej godziny. 30 min przed końcem gotowania dodałem pokrojoną kapustę. Cebulę obrałem ,pokroiłem w cienkie krążki. Podsmażyłem na oleju ,oprószyłem mąką. Gdy lekko przyrumieniła się ,dodałem do flaków i zagotowałem. Śmietanę wymieszałem z kilkoma łyżkami gorącej zupy i jeszcze raz zagotowałem ,stale mieszając. Na końcu dodałem parmezan i podsmażoną na reszcie masła bułkę tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować