Pieczone placki warzywne

4.82 (11 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowe placuszki z warzyw pieczone w piekarniku. Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Świetnie smakują podane z sosem tzatziki.

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Marchew - 2 szt
    Pietruszka - 1szt
    Cebula - 1szt
    Ziemniak - 1szt
    Seler naciowy - 4 łodygi
    Olej - 2 łyżki
    Sól - szczypta
    Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżka
    Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
    Jajko - 2szt
    Mąka pszenna - 2 łyżki
    Kasza manna - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.82 (11 ocen)

Zobacz również:

Placki

Pieczone placki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka ścieramy na tarce. Odstawiamy, odlewamy nadmiar wody.
    Marchew, pietruszkę i selera naciowego ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

    Łączymy wszystkie warzywa, w razie potrzeby odlewamy nadmiar wody. Dodajemy jajka, przyprawy, olej, mąkę i kaszę. Dokładnie mieszamy.

    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy placki. Ja formowałam je w dłoniach, ale można nakładać łyżką.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie obracamy.

    Podajemy z ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować