Alternatywa ciężkostrawnych placków smażonych w głębokim oleju.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
3 duże ziemniaki
1 szt. cukinii
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
łyżeczka mleka
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
łyżeczka oliwy z oliwek
Pieczone placki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zetrzyj surowe warzywa na dużych oczkach
2.Starte warzywa połącz z pozostałymi składnikami
3.Porządnie wymieszaj. Następnie z powstałej masy uformuj za pomocą łyżki małe placuszki (masę nałóż na blachę wyłożoną pergaminem - w ten sposób placki nie będą tłuste)
4.Piecz w piekarniku około 20 min w temp. 190 stopni
Porady
Podaj w towarzystwie mieszanki warzywnej lub mięsa i sosu
Komentarze