Pieczone placki warzywne z letnich warzyw

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

cukinia, marchew, seler, burak, ziemniak cebula i posmak czosnku - nie ma nic lepszego niz pieczone placuszki z tych warzyw!!Ja takie plackuszki robie i zabieram na piknik, wspólnie z bliskimi jemy je na zimno na swiezym powietrzu-polecam

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    1 duża marchewka lub 2 mniejsze
    mały kawałek selera
    1 średnia cebula
    1 średni ziemniak
    1 mniejszy burak
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    1 łyżka startego sera żółtego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    około 5 łyżek mąki pszennej
    świeżo mielony pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Pieczone placki warzywne z letnich warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić , opłukać , niektóre obrać.
    Cukinie i ziemniaki zetrzeć na tarce o dużuch oczkach , posypać niewielka ilością soli i pozostawić na kwadrans by warzywa puściły sok ,
    Resztę warzyw również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wszystkie warzywa przełożyć do miski, dodać starty ser , dodać jajka, oliwę i mąkę
    Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać trochę więcej mąki.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta formując okragłe placki warzywne.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-35 minut.W połowie pieczenia placki przełożyc na druga stronę.
    Placki świetnie smakują z ulubionym sosem, sa smaczne na ciepło a także na zimno jako przekąska,
    smacznego!

Porady

wyszło mi 14 sztuk placków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować