Piersi kaczki z gruszkami

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g piersi kaczki
    500 g gruszek
    2 cebule
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    pół szklanki śmietany
    2 łyżki soku z cytryny
    1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    1 łyżka natki pietruszki
    kawałek cynamonu
    goździk
    liść laurowy
    4 łyżki masła
    cukier 1 łyżka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi kaczki z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piersi kaczki z gruszkami 1. Piersi kaczki natarłem pastą z łyżki soku cytrynowego, dwóch łyżek masła, soli i odrobiny tymianku. Gruszki obrałem, przekroiłem, wypestkowałem, skropiłem sokiem z cytryny.

    Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C.
    Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut.

    Pozostałe gruszki ugotowałem ok. 3 min. w wodzie z łyżką cukru. Wyjąłem, osączyłem..
    Pokrojone piersi kaczki podałem z sosem, obłożyłem ugotowanymi gruszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kaczki Pierś z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować