Ostatnio upraszczam różne przepisy kulinarne. Dania mają być pyszne, tanie, łatwe i pięknie wyglądające. Efekt utrwala moja córka, pasjonatka fotografowania.
Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki
10 dag masła
150 ml zimnej wody
sól
Farsz:
1/2 kg szpinaku
duża cebula
3 ząbki czosnku
ok. 15 dag sera feta
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę mieszamy ze szczyptą soli i roztopionym masłem. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę,
przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
2.Szpinak parzymy, odciskamy, siekamy (lub przepuszczamy przez maszynkę). Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu, dodajemy do szpinaku. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, dodajemy do szpinaku. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy i mieszamy.
3.Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o boku ok. 10-12 cm. Nakładamy po łyżce farszu, składamy koperty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.
Komentarze