Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ostatnio upraszczam różne przepisy kulinarne. Dania mają być pyszne, tanie, łatwe i pięknie wyglądające. Efekt utrwala moja córka, pasjonatka fotografowania.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    10 dag masła
    150 ml zimnej wody
    sól

    Farsz:
    1/2 kg szpinaku
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    ok. 15 dag sera feta
    sól i pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę mieszamy ze szczyptą soli i roztopionym masłem. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę,
    przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym 2. Szpinak parzymy, odciskamy, siekamy (lub przepuszczamy przez maszynkę). Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu, dodajemy do szpinaku. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, dodajemy do szpinaku. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy i mieszamy.
  • 3. Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o boku ok. 10-12 cm. Nakładamy po łyżce farszu, składamy koperty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować