Przepis przysłała Katarzyna Krucińska.Ostatnio upraszczam różne przepisy kulinarne. Dania mają być pyszne, tanie, łatwe i pięknie wyglądające.Efekt utrwala moja córka, pasjonatka fotografowania.
Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę mieszamy ze szczyptą soli i roztopionym ma masłem.
Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
2.Szpinak parzymy, odciskamy, siekamy (lub przepuszczamy
przez maszynkę). Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu, dodajemy do szpinaku. Czosnek obieramy, przepuszczamy
przez praskę, dodajemy do szpinaku. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy i mieszamy.
3.Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o boku ok. 10-12 cm. Nakładamy po łyżce farszu,
składamy koperty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia
blasze i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.
Komentarze