Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Katarzyna Krucińska.Ostatnio upraszczam różne przepisy kulinarne. Dania mają być pyszne, tanie, łatwe i pięknie wyglądające.Efekt utrwala moja córka, pasjonatka fotografowania.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 40 dekagramów
    - masło: 10 dekagramów
    - woda (zimna): 150 mililitrów

    - szpinak: 0.5 kilograma
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - ser feta: 15 dekagramów
    - sól (doprawic do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (doprawic do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - Tłuszcz (wg potrzeby do smażenia): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę mieszamy ze szczyptą soli i roztopionym ma masłem.
    Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym 2. Szpinak parzymy, odciskamy, siekamy (lub przepuszczamy
    przez maszynkę). Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu, dodajemy do szpinaku. Czosnek obieramy, przepuszczamy
    przez praskę, dodajemy do szpinaku. Fetę kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy i mieszamy.
  • 3. Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty o boku ok. 10-12 cm. Nakładamy po łyżce farszu,
    składamy koperty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia
    blasze i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Piknik Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować