Pieczone pierogi z sosemm czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.ciasto: 500g maki luksusowej dodac jajko stopniowo dolewac ciepla wode wyrobic ciasto zeby nie bylo za lepkie ani za twarde
2. farsz: kurczaka bardzo drobno pokroic zamarynowac w przyprawach przesmazyc na patelni pokroic drobno cebule pieczarki i papryke peperoni wszystko dorzucic do kurczaka dusic razem az do momentu az wszystko ladnie sie przesmazy gdy farsz gotowy dorzucamy starty ser i robimy mase z tego.
3.sos: jogurt naturalny , swierzy czosnek pokrojony w kostke lub przecisniety przez praske doprawiamy sola pieprzem i dosypujemy ziola prowansalskie
4.wykonanie: ciasto walkujemy na troszke grubsze placki wycinamy szklanka kolka nakladamy farsz formujemy jak zwyklego pieroga ukladamy na blaszce wylazonej papierem do pieczenia . Pieczemy ok 20 minut w temp. 200 stopni po wyjeci mozna posypac papryka slodka mielona
Komentarze