Pierogi pieczone z serem

4.48 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki pszennej
    2 jajka
    200 ml mleka
    30 g świeżych drożdży
    100 g masła
    6 łyżek cukru

    Ser
    400 g twarogu
    1 żółtko
    cukier do smaku
    Wszystkie składniki ugnieść widelcem.
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pierogi Ser

Pierogi pieczone z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć na gładko i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier. Jajka, rozpuszczone masło i mleko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
    Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta)
    Na każde kółko nałożyć ser i skleić ciasto. Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować mlekiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane.
    Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować