Pierogi pieczone z mięsem

  • wyświetlono: 11487 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zachęcam do przygotowania pieczonych pierogów, które smakują całej rodzinie. Ciasto wg tego przepisu, po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować. Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników.

palinos

Składniki

Składniki ciasta:
320 g mąki pszennej
200 g masła
100 g gęstej kwaśnej śmietany
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
żółtko do posmarowania pierogów

Składniki farszu:
4 udka kurczaka (bez skóry)
2 marchewki
1 pietruszka
niewielki kawałek selera
1 duża cebula
1,5 łyżki masła
łyżeczka oleju do podsmażenia cebuli
sól, pieprz, mielona kolendra, zioła prowansalskie - do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi pieczone z mięsem

  • Pierogi pieczone z mięsem1. Przygotowanie farszu:
    Udka kurczaka, marchewki, pietruszkę, seler, zalać wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
    Ugotowane warzywa i mięso wyjąć wywaru. Wywar zachować do ugotowania zupy.
    Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
    Mięso oddzielić od kości i zmielić wraz z gotowanymi warzywami i zeszkloną cebulą, przy pomocy maszynki do mięsa.
    Dodać do farszu masło i doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi.
    Wyrobić farsz na gładką masę.

    Przygotowanie ciasta:
    Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde.
    Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę.
    Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu.
    Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi i za pomocą widelca docisnąć brzegi pierogów.
    Pierogi układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odległości między nimi.
    Pierogi posmarować rozkłóconym żółtkiem.
    Pierogi piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogi

Komentarze

Podobne przepisy

pierogi

Dodane przez: dusiowa

pierogi z surowym mięsem

Po długiej przerwie naszła mnie...

Pierogi z kapustą i pieczonym mięsem Kurczaka

Dodane przez: eliza1051

Pierogi z kapustą i pieczonym mięsem...

Wyjątkowe, tak przygotowane przeze...

Pierogi z mięsem

Dodane przez: justi2401

Pierogi z mięsem

Ja i moja rodzina uwielbiamy pierogi...

Pierogi z mięsem i soczewicą

Dodane przez: Anyzkowo

Pierogi z mięsem i soczewicą

Przepyszne pierogi z mięsem i soczewicą....

Pierogi z mięsem

Dodane przez: bogusia82

Pierogi z mięsem

Pierożki najlepiej smakują polane...

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE