Gołąbki z farszem pełnym smaków i witamin. Mięso wieprzowe , kasza kuskus , bób , cukinia , cebula oraz aromatyczna natka pietruszki a wszystko polane sosem przygotowanym na bulionie w którym piekły się gołąbki.
Składniki:
Składniki:
(Na ok 13 gołąbków)
1 mała główka młodej białej kapusty
400g. mielonej łopatki wieprzowej
300g. kaszy kuskus
1 mała cukinia
1 cebula
300g. bobu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki chili
1l. rosołu lub bulionu mięsnego
1 mięsisty pomidor
190 g. koncentratu pomidorowego
Pieczone gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy , wkładamy do dużego garnka , zalewamy wodą , zagotowujemy.
Gotujemy ok. 5 min aż liście lekko zmiękną.
Odstawiamy do przestudzenia.
2.Farsz:Bób , myjemy , gotujemy 4-5 min w osolonym wrzątku , obieramy , rozdrabniamy lekko.
Cukinię myjemy , osuszamy , ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy , kroimy w małą kostkę.
Mięso łączymy z warzywami , kaszą kuskus , natką pietruszki oraz z przyprawami.
3.Z kapusty odrywamy liście ( odkładamy parę do przykrycia gołąbków podczas pieczenia).
Na każdy liść nakładamy ok. 2 łyżek farszu lekko go spłaszczając.
składamy gołąbka nakładając najpierw boki do środka a następnie zwijamy w rulon.
4.Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym/blaszce , zalewamy bulionem przynajmniej do połowy wysokości gołąbków.
Naczynie przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
5.Piekarnik nagrzewamy do 180st.
Pieczemy gołąbki 30 min .
Po tym czasie zdejmujemy wierzchnie liści kapusty , pieczemy gołąbki kolejne 30 min.
6.Bulion przelewamy do garnka , dodajemy obranego ze skórki pomidora oraz koncentrat , zagotowujemy , sos miksujemy blenderem.
Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze