Pieczone gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i warzywami

0 (0 ocen)

Gołąbki z farszem pełnym smaków i witamin. Mięso wieprzowe , kasza kuskus , bób , cukinia , cebula oraz aromatyczna natka pietruszki a wszystko polane sosem przygotowanym na bulionie w którym piekły się gołąbki.

Składniki:

  • Składniki:
    (Na ok 13 gołąbków)
    1 mała główka młodej białej kapusty
    400g. mielonej łopatki wieprzowej
    300g. kaszy kuskus
    1 mała cukinia
    1 cebula
    300g. bobu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki chili
    1l. rosołu lub bulionu mięsnego
    1 mięsisty pomidor
    190 g. koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy , wkładamy do dużego garnka , zalewamy wodą , zagotowujemy.
    Gotujemy ok. 5 min aż liście lekko zmiękną.
    Odstawiamy do przestudzenia.
  • Pieczone gołąbki z mięsem , kaszą kuskus i warzywami 2. Farsz:Bób , myjemy , gotujemy 4-5 min w osolonym wrzątku , obieramy , rozdrabniamy lekko.
    Cukinię myjemy , osuszamy , ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę obieramy , kroimy w małą kostkę.
    Mięso łączymy z warzywami , kaszą kuskus , natką pietruszki oraz z przyprawami.
  • Pieczone gołąbki z mięsem , kaszą kuskus i warzywami 3. Z kapusty odrywamy liście ( odkładamy parę do przykrycia gołąbków podczas pieczenia).
    Na każdy liść nakładamy ok. 2 łyżek farszu lekko go spłaszczając.
    składamy gołąbka nakładając najpierw boki do środka a następnie zwijamy w rulon.
  • Pieczone gołąbki z mięsem , kaszą kuskus i warzywami 4. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym/blaszce , zalewamy bulionem przynajmniej do połowy wysokości gołąbków.
    Naczynie przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
  • Pieczone gołąbki z mięsem , kaszą kuskus i warzywami 5. Piekarnik nagrzewamy do 180st.
    Pieczemy gołąbki 30 min .
    Po tym czasie zdejmujemy wierzchnie liści kapusty , pieczemy gołąbki kolejne 30 min.
  • 6. Bulion przelewamy do garnka , dodajemy obranego ze skórki pomidora oraz koncentrat , zagotowujemy , sos miksujemy blenderem.
    Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Cukinia Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować