Faszerowana cukinia z mięsem i kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić, przesypać przyprawą do drobiu, dodać zmiażdżone ząbki czosnku i wymieszać z olejem. Odstawić na ok. 30 min.
2.Ugotować kaszę kuskus w osolonym wrzątku.
Mięso podsmażyć na patelni z pokrojoną w kostkę cebulką.
Wymieszać z kaszą i przyprawami. Dodać posiekaną zieleninę.
Doprawić do smaku.
3.Z cukinii ze skórką, przy pomocy łyżki wydrążyć środki. Lekko posypać solą.
4.Miąższ z cukinii przesmażyć na oleju, przyprawiając solą i pieprzem.
Wymieszać z mięsem i kaszą.
5.Tak przygotowanym farszem nadziać wszystkie cukinie.
6.Na wierzch kruszymy lub ścieramy ser Mozzarella.
7.Każda cukinię owijamy folią aluminiową.
8.Tak przygotowane cukinie wstawiamy do nagrzanego do 180 stop. C piekarnika i zapiekamy 30 min.
9.Faszerowaną cukinię podajemy na gorąco z sosem czosnkowym na obiad lub jako przystawkę.
Smacznego !
Porady
Ser Mozzarella dobrze jest wcześniej zamrozić, a potem utrzeć na tarce.
W wersji dla dzieci nie używamy bardzo mocnych przypraw.
Kaszę kuskus możemy zastąpić ryżem.
Komentarze