Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką

4.49 (180 ocen)

  • 60 min

Takie gołąbki zrobiłam po raz pierwszy , bardzo mi posmakowały ,więc na pewno będę je robiła częściej.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy kuskus

    -1 główka kapusty

    -0,5 kg mięsa mielonego

    -2 cebule

    -1 duża papryka czerwona

    -natka pietruszki

    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-172bwgi 1. 1.Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ,przykrywamy i pozostawiamy na około 15 min.

    2.Cebulę kroimy drobno,podsmażamy .

    3.Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

    4.Paprykę kroimy w kostkę a natkę drobno ciekamy.

    5.Wszystko z sobą łączymy i przyprawiamy do smaku.




    Z kapusty wycinamy głąb,wkładamy do garnka zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny soli,podczas gotowania oddzielamy liście kapusty i wykładamy na talerz .Z każdego liścia ścinamy gruby nerw

    Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy.

    Na dnie garnka układamy liście kapusty zapobiegnie nam to przypaleniu(ja zamiast liści daję folię aluminiową jest to jak dla mnie lepszy sposób)

    układamy gołąbki,zalewamy wodą lub bulionem i dusimy do miękkości.




    Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Porady

Jeżeli boimy się,że gołąbki podczas duszenia nam się rozpadną możemy każdy zawinąć w folię aluminiową,tak zawinięte szybciej nam dojdą do miękkości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować