Pieczona szynka przekładana warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, wysusz i natnij wzdłuż co 3 cm (ale nie do końca). Składniki na marynatę utrzyj natrzyj całe mięso, również w nacięciach. Przykryj i odstaw na min.2-3 godz.w chłodne miejsce, ( a najlepiej na całą noc).
2.Warzywa umyj, marchewki oczyść i pokrój w cienkie plastry. Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokrój w grubsze paski, cukinię w plastry, a cebulę w półksiężyce. Przygotowane warzywa powkładaj w nacięcia. Szynkę włóż do rękawa do zapiekania i piecz ok.90 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij papier i polej sosem, który się wytopił podczas pieczenia. Danie podawaj np. z ziemniakami i ulubioną sałatką :)
Komentarze