Szynka pieczona z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szynka pieczona z cebulą, pieczarkami, cukinią i pomidorami to pyszny pomysł na danie jednogarnkowe dla całej rodziny!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa z szynki,

    250 g pieczarek,

    350 g cebuli,

    średniej wielkości cukinia - około 250 g,

    4 podłużne pomidory,

    2 ząbki czosnku,

    szczypta soli,

    pieprz,

    łyżeczka słodkiej papryczki,

    łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem,

    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę oczyszczamy z błon oraz nadmiaru tłuszczu. Kroimy na plastry grubości około 1 cm.

    Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryczkę, suszone pomidory oraz olej. Łączymy ze sobą.

    Cebulę kroimy w grube pół plastry, pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki jeśli są duże.

    Czosnek w plastry, cukinię w grube plastry, pomidor na 4 części.

    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy cebulę, pieczarki oraz mięso.

    Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika bez przykrycia na 50 minut, następnie dokładamy cukinię pieczemy kolejne 10 minut, na sam koniec na 5 minut wkładamy pomidora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować