Obiadowa szynka pieczona

4.5 (159 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, szybka w przygotowaniu szynka np. na obiad. Spora ilość cebuli i czosnku nadała wspaniały smak i aromat potrawie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg. szynki wieprzowej surowej
    ok. 2 łyżki przyprawy do mięs
    2 cebule
    6 ząbków czosnku
    2 łyżki czubrycy zielonej
    3 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia z nakryciem
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Szynki

Obiadowa szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Szynkę myję, osuszam, kroję w plastry-takie jakie chcę podać. Mięso skrapiam olejem, każdy kawałek posypuję przyprawą do mięs i czubrycą, nakrywam , wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia do mięsa dodaję pokrojoną w pół plasterki cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek, mieszam, naczynie do zapiekania nakrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 90 minut . Naczynie z mięsem wystawiam z piekarnika, pozostawiam nie odkryte jeszcze 15 minut. Następnie naczynie odkrywam, mięso podaję.

Porady

Tak przygotowane mięso podaję do ziemniaków, w towarzystwie sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować