Smaczna, szybka w przygotowaniu szynka np. na obiad. Spora ilość cebuli i czosnku nadała wspaniały smak i aromat potrawie.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 1 kg. szynki wieprzowej surowej
ok. 2 łyżki przyprawy do mięs
2 cebule
6 ząbków czosnku
2 łyżki czubrycy zielonej
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
naczynie do pieczenia z nakryciem
Obiadowa szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myję, osuszam, kroję w plastry-takie jakie chcę podać. Mięso skrapiam olejem, każdy kawałek posypuję przyprawą do mięs i czubrycą, nakrywam , wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia do mięsa dodaję pokrojoną w pół plasterki cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek, mieszam, naczynie do zapiekania nakrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 90 minut . Naczynie z mięsem wystawiam z piekarnika, pozostawiam nie odkryte jeszcze 15 minut. Następnie naczynie odkrywam, mięso podaję.
Porady
Tak przygotowane mięso podaję do ziemniaków, w towarzystwie sałatki.
Komentarze