Pieczona owsianka z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z czereśni usunąć pestki. Masło roztopić i ostudzić. W jednej misce wymieszać płatki owsiane z połową płatków migdałowych, solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i siemieniem lnianym. W drugiej misce rozgnieść widelcem banana. Dodać mleko, jajka, miód i masło. Całość wymieszać i przelać do miski z płatki. Ponownie wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut do napęcznienia. Formę do pieczenia o średnicy 18 cm wyłożyć papierem i przelać owsiankę. Na wierzchu ułożyć połówki czereśni i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi. Piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu kroić jak ciasto.
Porady
Pokrojoną owsiankę można podawać polaną jogurtem naturalnym i miodem.
Komentarze