Pieczona owsianka z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta do przygotowania owsianka.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • płatki owsiane błyskawiczne 2 szk,
    mleko 2 szk,
    jajka 2 szt,
    banan 1 szt,
    miód 4 łyżki,
    masło 3 łyżki,
    migdały płatki 30 g,
    siemię lniane 1 łyżka,
    cynamon 1/2 łyżeczki,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    sól 1 szczypta,
    czereśnie 200 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Pieczona owsianka z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z czereśni usunąć pestki. Masło roztopić i ostudzić. W jednej misce wymieszać płatki owsiane z połową płatków migdałowych, solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i siemieniem lnianym. W drugiej misce rozgnieść widelcem banana. Dodać mleko, jajka, miód i masło. Całość wymieszać i przelać do miski z płatki. Ponownie wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut do napęcznienia. Formę do pieczenia o średnicy 18 cm wyłożyć papierem i przelać owsiankę. Na wierzchu ułożyć połówki czereśni i posypać pozostałymi płatkami migdałowymi. Piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni.
    Po ostudzeniu kroić jak ciasto.

Porady

Pokrojoną owsiankę można podawać polaną jogurtem naturalnym i miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować