Pieczona golonka z warzywami

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nom, było pojedzone! Dzisiaj tak krótko, bo co się rozpisywać. Cud, miód i golonka! Nadmienię tylko, że warzywa to była istna petarda! Podwójcie proporcje ;) co ja piszę dajcie razy 4 lub 5
Polecam
Arek Gie

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 tylne golonki wieprzowe (600-700 g)
    1 duża marchew
    1 mały seler korzeniowy
    1 duża pietruszka
    1 kawałek pora
    2 łyżki miodu
    50 ml oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
    5 łyżek ciemnego sosu sojowego
    2 liście laurowe
    4 sztuki ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Golonka

Pieczona golonka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona golonka z warzywami 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.


    Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn.


    Por kroimy w piórka.


    Warzywa przekładamy do mięsa, dodajemy miód, olej, sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Składniki mieszamy, odstawiamy do lodówki na 12 godzin.


    Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy 2 godziny w temperaturze 180°C, tryb góra-dół. Na kwadrans przed końcem pieczemy bez przykrycia z funkcją termoobiegu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować