Pyszna, aromatyczna i soczysta dzięki dodatkom, sprawdza się na ciepło i jako wędlina do kanapek.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
500 g mięsa z piersi kurczaka
500 g boczku wędzonego
4 większe ząbki czosnku
3 większe cebule pokrojone w kostkę i przyrumienione
3/4 szklanki zimnej wody
3 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
3/4 szklanki swojskiej bułki tartej
250 ml śmietanki 30%
500 g małych pieczarek pociętych na czwórki
łyżeczka masła + ok. 80 ml. śmietanki do duszenia pieczarek
garść ciemnych suszonych moreli pociętych na mniejsze części
sól, pieprz, majeranek, tarta gałka muszkatołowa, tarte ziele angielskie, posiekana natka zielonek pietruszki
kilka plasterków wędzonej słoniny na wierzch pieczeni
Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie mięsa zmielić w maszynce razem z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, mieszać jednocześnie ubijając ręką ok. 10 minut, dodawać przy tym po trochę zimnej wody, wstawić do lodówki na pół godziny.
W tym czasie usmażyć i ostudzić cebulę. Na drugiej patelni udusić pieczarki, tak aby pozbyć się nadmiaru soku, solić na koniec duszenia, ostudzić.
Wyjąć mięso z lodówki, dodać cebulę, żółtka jaj, śmietanę i przyprawy cały czas wyrabiając, na koniec dodać bułkę tartą, cebulę, pieczarki i morele.
Przełożyć do dwóch keksówek wcześniej posmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.
Wyrównać wierzch mięsa, przykryć plastrami słoniny, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 60 minut do zrumienienia.
Komentarze