Pieczeń mięsna z jajkiem i serem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybka, mięsna propozycja nie tylko na uroczysty obiad. W tej pieczeni możemy wykorzystać pozostałe ugotowane jajka.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Warstwa mięsna:
    500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1 cebula
    3 łyżki natki pietruszki (świeżej)
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz


    Dodatkowo:
    4 jajka ugotowane na twardo
    150 g żółtego sera
    Czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Szynki

Pieczeń mięsna z jajkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy połowę mięsnej masy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę wykładamy na mięsie. Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę jajka. Obsypujemy je czosnkiem granulowanym. Na końcu układamy resztę sera i mięsa. Wierzch pieczeni delikatnie dociskamy i wygładzamy mokrą ręką. Pieczeń pieczemy przez 60 minut w temperaturze 200*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować