1.Kaszę zalać dwoma szklankami wrzątku i odstawić na 25 minut.
I teraz trzeba zrobić ciasto.Mleko podgrzać delikatnie i rozpuścić w nim drożdże.Dodać łyżkę cukru i mąkę do gęstości śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż pojawi się piana.Wówczas dodać pozostałe składniki,wyrobić tak żeby ciasto było miękkie.Odstawić na 15 minut.
Przygotować w tym czasie nadzienie.Cebulę obrać i zmiksować blenderem.Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę.Poddusić na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko razem poddusić na rzadką papkę.Odsączyć z cebulą na sicie.Doprawić solą,pieprzem i ostrą papryką.Na końcu połączyć z kaszą,mięsem i pokrojonym drobno oliwkami.
Ciasto porwać na małe kawałki i każde z nich rozciągamy rękami na podłużny kształt,na środku nakładamy łyżkę farszu i końce placka zawijamy jeden na drugi tak żeby powstał kształt łódki. Piec w temp 200 stopni przez ok 20 minut.
Komentarze