Pide na ostro

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Cebula doskonale podkreśla smak a całość doprawiona ostrą papryką tworzy świetne danie

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Nadzienie:
    -0,5 kg mięsa mielonego wołowego
    -1 ząbek czosnku
    -3 cebule
    -1 papryka czerwona
    -2 pomidory
    -1 łyżeczka ostrej papryki
    -1 łyżka masła
    -1 szklanka kaszy bulgur
    -10 czarnych oliwek

    Ciasto:
    -2 dkg suchych drożdży
    -6 szklanek mąki
    -pół szklanki oleju
    -sól
    -2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pide na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pide na ostro 1. Kaszę zalać dwoma szklankami wrzątku i odstawić na 25 minut.
    I teraz trzeba zrobić ciasto.Mleko podgrzać delikatnie i rozpuścić w nim drożdże.Dodać łyżkę cukru i mąkę do gęstości śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż pojawi się piana.Wówczas dodać pozostałe składniki,wyrobić tak żeby ciasto było miękkie.Odstawić na 15 minut.
    Przygotować w tym czasie nadzienie.Cebulę obrać i zmiksować blenderem.Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę.Poddusić na maśle z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko razem poddusić na rzadką papkę.Odsączyć z cebulą na sicie.Doprawić solą,pieprzem i ostrą papryką.Na końcu połączyć z kaszą,mięsem i pokrojonym drobno oliwkami.

    Ciasto porwać na małe kawałki i każde z nich rozciągamy rękami na podłużny kształt,na środku nakładamy łyżkę farszu i końce placka zawijamy jeden na drugi tak żeby powstał kształt łódki. Piec w temp 200 stopni przez ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować