Bataty faszerowane mięsem na ostro

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekko słodkie bataty z mięsem przyprawionym na ostro tworzą zestawienie idealne. To propozycja która sprawdzi się i na spotkaniu z przyjaciółmi i jako pyszny, aromatyczny obiad :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bataty
    1 nieduża cebula
    2 ząbki czosnku
    500 gram mielonego wołowego mięsa
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    ½ łyżki wędzonej ostrej papryki
    ½-1 łyżeczki pieprzu Cayenne
    ½-1 łyżeczki cuminu
    ½ szklanki domowego bulionu wołowego lub drobiowego
    ½ szklanki startego żółtego sera
    Sól, pieprz
    1 papryczka chilli, posiekany szczypiorek (opcjonalnie do dekoracji)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Ser

Bataty faszerowane mięsem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty myjemy, osuszamy dokładnie, przecinamy na pół, skrapiamy olejem i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Bataty wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy je około 20 minut. Następnie bataty wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na bok by trochę przestygły, a potem za pomocą łyżeczki wyjmujemy z nich miąższ, uważając by nie uszkodzić skórki.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na nim posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula delikatnie się zeszkli przekładamy ją na talerzyk a na patelni przesmażamy na złoty kolor mięso. Kiedy mięso się zarumieni dodajemy paprykę wędzoną, pieprz Cayenne i cumin – smażymy 1 minutę. Następnie dodajemy przesmażoną wcześniej cebulę, koncentrat pomidorowy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy bulion i dusimy mięso pod przykryciem około 15 minut, następnie odkrywamy patelnie, doprawiamy mięso do smaku solą i pieprzem i odparowujemy nadmiar wody (mięso ma być raczej suche).
    Wydrążone bataty oprószamy solą i pieprzem i faszerujemy mięsnym farszem, posypujemy startym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 minut lub do momentu zarumienienie i rozpuszczenia się sera.
    Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i chilli np.. jogurtem naturalnym, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować