Koszyczki lawendowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pierwszy raz jadłam coś lawendowego ale w końcu nie na darmo będzie rosła lawenda na moim balkonie

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 łyżka śmietany 18 %
    1 jajko
    3 białka
    szczypta soli
    150g cukru pudru
    płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    kilka kwiatków lawendy

Koszyczki lawendowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta francuskiego pociąć cienkie paski i układać je na przemian tak jak plecie się koszyk.Przełożyć do formy na muffinki i tak kolejno na tyle form na ile wystarczy ciasta.W suchej misce ubić białka ze szczyptą soli na małych obrotach,a następnie dodawać porcjami cukier puder i dalej ubijać zwiększając obroty.Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.Na każdy koszyczek wyłożyć sporą łyżkę bezy.Jajko rozkłócić ze śmietana i posmarować boki koszyczka.Bezy posypać lawendą i piec w temp 180 stopni przez ok 45 minut.Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze przez chwilę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy