Orzechowe półksiężyce

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasteczka z orzechową posypką. Świetnie smakują z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty.

Przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowają świeżość.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka

    200 g cukru pudru

    200 g masła

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    2 łyżki rumu

    szczypta soli

    200 g mąki pszennej

    6 g proszku do pieczenia

    100 g mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe Ciastka

Orzechowe półksiężyce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić, przestudzić, dodać 150 g cukru pudru, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy, rum i żółtka, utrzeć na puch. Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodając pozostały cukier puder. Pianę delikatnie wymieszać z masą. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wierzch posypać orzechami. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Metalową, okrągłą foremką wycinać półksiężyce lub inne dowolne kształty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Orzechy włoskie Cukier puder Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować