Piaskowa tarta z jabłkami pod kołderką

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Kolejne z jesiennych propozycji. Dla mnie jesień kojarzy się z jabłkami. Wtedy mam ich w domu prawdziwe zatrzęsienie. Do tego rozgrzewające przyprawy, jak np. cynamon. I miód...

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPóD:
    - mąka pełnoziarnista: 1.25 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - olej rzepakowy: 0.5 szklanki
    - miód: 2 łyżki
    NADZIENIE::
    - jabłka: 1.2 kilograma
    - miód: 1 łyżka
    - konfitura śliwkowa: 2 łyżki
    - cynamon: 2 łyżki
    BEZA:
    - białka jajek: 5 sztuk
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Piaskowa tarta z jabłkami pod kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód przełożyć do miski. Zagnieść. Ciasto będzie lekko sypkie (piaskowe). Wyłożyć nim formę do tarty. Zapiec ok. 10 minut w tepm. 180st.C.

    Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać do nich miód, powidła i cynamon. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Włożyć do piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180st.C.

    Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wylać na wierzch i zapiekać jeszcze kolejne 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować