Solona tarta z mascarpone pod czekoladową kołderką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarta lekko nie typowa. Ciasto ma lekko słony posmak, jest bez jajek, dzięki czemu nie jest tak mocno krucha.
Wręcz idealnie komponuje się z masą śmietankowo-czekoladową.
Połączenie BOSKIE!
Nic trudnego do zrobienia, a efekt WOW.
Zróbcie! A nie pożałujecie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    50g cukru pudru
    100 ml zimnej wody
    pół płaskiej łyżeczki soli

    masa:
    1 opakowanie serka mascarpone
    mały kubek śmietany kremówki ( 200 ml)
    100g czekolady mlecznej
    1 łyżka cukru pudru
    na wierzch kandyzowane owoce, np. papaya
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Solona tarta z mascarpone pod czekoladową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło siekamy z mąką, dodajemy cukier, sól i wodę i zagniatamy całość na jednolitą, gładką masę.
    Schładzamy w lodówce pół h
    Po tym czasie ciasto wykładamy do formy na tartę

    Nakłuwamy lekko widelcem i pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
    Ciasto ma falować, rosnąć, niczym nie dociskamy- chodzi właśnie o gruby i finezyjny kształt.

    Masa: Śmietankę dzielimy na 150ml do 50ml
    150ml ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone.
    50ml podgrzewamy w garnuszku i rozpuszczamy czekoladę

    Na wystudzoną tartę wykładamy masę śmietanową, a na to wykładamy przestudzoną czekoladę.
    Delikatnie widelcem mieszamy z wierzchu, aby uzyskać efekt fal mleczno-białych.
    Posypujemy papayą. Schładzamy i mniam! Zajadamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować