Piankowy truskawkowy leśny mech

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne lekkie ciasto z delikatną truskawkową pianką idealne na cieplejsze dni musicie spróbować koniecznie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt szpinakowy:
    3 duże jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    100 g margaryny Palma
    250 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    Pianka truskawkowa:

    750 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 galaretki truskawkowe
    350 wrzątku
    250 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe

Piankowy truskawkowy leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Posypany leśny mech 1. Zaczynamy od biszkoptu szpinakowego. Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody i następnie miksujemy wraz z odrobiną oleju na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz szpinak. Miksujemy na niewielkich obrotach. Pod koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i wstawiamy do lodówki. Powinna być lekko tężejąca. Wtedy zaczynamy ubijać śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wlewamy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone drobno truskawki i całość lekko mieszamy. Wstawiamy na kilka minut do lodówki.

    Na biszkopt wylewamy piankę truskawkową. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem z wcześniej wyciętego wierzchu biszkopta. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować