Piankowy truskawkowy leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od biszkoptu szpinakowego. Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru wody i następnie miksujemy wraz z odrobiną oleju na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz szpinak. Miksujemy na niewielkich obrotach. Pod koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i wstawiamy do lodówki. Powinna być lekko tężejąca. Wtedy zaczynamy ubijać śmietankę wraz z cukrem pudrem. Wlewamy galaretkę i dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone drobno truskawki i całość lekko mieszamy. Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Na biszkopt wylewamy piankę truskawkową. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem z wcześniej wyciętego wierzchu biszkopta. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Komentarze