Ciasto Leśny mech bezglutenowe

4.35 (224 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne ciasto biszkoptowe przełożone kremem śmietanowym. Piękną i soczystą zieleń otrzymamy tylko dzięki dodatkowi świeżego szpinaku, a w sezonie zbędne są tu barwniki spożywcze. Ciasto mało słodkie, a pazura dodają pestki z granatu z kwaskowym posmakiem. Leśny mech wyśmienicie komponuje się z owocami np. maliny, jeżyny,borówki, jagody. Przepis dla bezglutenowców, ciasto szpinakowe na bazie mąki ryżowej.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę 25 x 40 cm

    szpinak baby paczka
    olej słonecznikowy 250 ml
    cukier wanilinowy 16 g
    jajka 5
    cukier kryształ pół szklanki
    mąką ryżowa 2 szklanki ok 370 g
    soda 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka

    Krem śmietanowy

    śmietana kremówka 30-36 % 800 ml
    serek mascarpone 250 g
    cukier puder 3 łyżki
    żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki
    gorąca woda 1/4 szklanki
    ponadto

    owoce granatu
    Poncz

    cukier wanilinowy 16 g
    aromat lub ekstrakt cytrynowy
    ciepła woda 1/3 szklanki
Wystaw ocenę:

4.35 (224 ocen)

Ciasto leśny mech bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    Szpinak miksujemy z olejem i cukrem waniliowym na gładką papkę. Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszysta masę. Zmniejszamy obroty miksera, cienką stróżką dolewamy masę szpinakowa do jajecznej. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i dodajemy partiami stale mieszając. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 do suchego patyczka ( u mnie około 25_30 minut)
    Kiedy ciasto wystygnie kroimy na dwa blaty, spod nasączamy, a z drugiego robimy okruszki.
    Kremem
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia.
    Zimną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywno, dodajemy przesiany cukier puder. Dwie łyżki kremu mieszamy z żelatyną, dodajemy do kremu i ponownie miksujemy chwilę.
    Krem wykładamy na spód ciasta, wyrównujemy i wykładamy okruchy. Owoce granatu wykładamy na wierzch, chłodzimy parę godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować