Jest to szpinakowy biszkopt przekładany lekką śmietankową masą , posypany owocami granatu ,łatwy do zrobienia o naturalnym kolorze, na słodko o charakterystycznej barwie i fakturze przypominającej leśny mech.
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku ( drobnego ,nie w liściach)
Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do suchego patyczka w temp 180 C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan fixy z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru ( do smaku). Na ciasto wyłożyć ubita pianę , posypać okruszkami ciasta i obciążyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Jeśli chcemy upiec ciasto na blaszce np. o wymiarach 24 x 35 trzeba podwoić składniki wydłużając czas pieczenia nawet do1,5 godziny.
Komentarze