Pesto z rukoli

5 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Aromatyczne pesto z rukoli świetnie pasuje do wszelkich makaronów, pizzy, zup, kanapek, kopytek... i nie tylko.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 130g rukoli ⠀
    kilka listków świeżej bazylii ⠀
    1-2 łyżki soku z cytryny ⠀
    40 g orzeszków pinii ⠀
    40 g tartego parmezanu ⠀
    1 ząbek czosnku ⠀
    1-2 łyżeczki miodu ⠀
    około 100 ml oliwy z oliwek tłoczonej na zimno ⠀
    sól i pieprz do smaku ⠀
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sosy Pasty

Pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczam w misie blendera i miksuję kilka minut, aż powstanie gęste pesto.
    Pesto przekładam do słoiczka. Przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiczku do kilku dni.

Porady

Jeśli chcesz możesz dodać więcej czosnku albo zetrzeć trochę skórki z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować