Aromatyczne pesto z rukoli świetnie pasuje do wszelkich makaronów, pizzy, zup, kanapek, kopytek... i nie tylko.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
130g rukoli ⠀
kilka listków świeżej bazylii ⠀
1-2 łyżki soku z cytryny ⠀
40 g orzeszków pinii ⠀
40 g tartego parmezanu ⠀
1 ząbek czosnku ⠀
1-2 łyżeczki miodu ⠀
około 100 ml oliwy z oliwek tłoczonej na zimno ⠀
sól i pieprz do smaku ⠀
Pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieszczam w misie blendera i miksuję kilka minut, aż powstanie gęste pesto.
Pesto przekładam do słoiczka. Przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiczku do kilku dni.
Porady
Jeśli chcesz możesz dodać więcej czosnku albo zetrzeć trochę skórki z cytryny.
Komentarze