Pesto z Rukoli

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To fajna alternatywa dla tradycyjnego pesto a przy okazji możemy w kuchni trochę zaszaleć i poeksperymentować tworząc własne kompozycje. Pesto z rukoli jest aromatyczne, wyraziste w smaku i lekko pikantne, idealnie sprawdzi się w różnych daniach. Świetnie pasuje do wszelkich makaronów, kanapek, tostów, mięs, dresingów, pizzy, zapiekanek, sosów itd.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 garście rukoli
    garść orzechów włoskich
    sól, pieprz do smaku
    ok 1/4 szklanki oleju ( może być więcej lub mniej w zależności czy chcemy mniej lub bardziej gęste pesto )
    garść utartego sera żółtego
    2-3 ząbki czosnku ( można dać jeden jeśli aż tak nie przepadacie za jego posmakiem )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Zielone pesto Dip Pasty

Pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę opłucz i osusz. Orzechy włoskie lekko podpraż na suchej patelni. Do blendera dajemy rukolę, podprażone orzechy, obrane ząbki czosnku, sól, pieprz, utarty ser. Zaczynamy miksować i stopniowo dodawać oleju. Co jakiś czas zbieramy masę ze ścianek. Gdy uzyskamy zadowalająca nas konsystencję to przekładamy gotowe pesto do wyparzonego słoiczka a wierzch zalewamy olejem - to zapobiegnie dostaniu się powietrza i zepsuciu. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować