Perliczka w kurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Perliczkę opłukać, osuszyć i dokładnie natrzeć z wierzchu jak i wewnątrz solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kurki czyścimy i myjemy. Obydwa składniki przekładamy do naczynia z perliczką ( nakładamy po bokach perliczki, nie przykrywamy jej).
3.Całość zalewamy rosołem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kilka kropli magii.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około godziny. W czasie pieczenia perliczkę polewamy powstałym sosem, a pod koniec pieczenia usuwamy sznurek i zdejmujemy z niej boczek ( tylko od góry), który zsuwamy do sosu.
4.Upieczoną perliczkę wyjmujemy z naczynia, przekładamy na półmisek. Sos zaprawiamy niewielką ilością mąki rozrobionej w śmietance i polewamy nim perliczkę.
Komentarze