Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną

4.47 (152 ocen)

Perliczka to przepis na wykwintne danie na wyjątkowe okazje. Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną - taki przepis uświetni stół podczas spotkań w gronie rodziny lub świąteczny obiad.

Składniki:

  • perliczka ( u mnie 1820 g)
    2 jabłka
    150g suszonej żurawiny
    3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
    4 plastry wędzonego boczku
    4 plastry wędzonej szynki
    150ml czerwonego wina
    suszone zioła: majeranek,tymianek
    rozmaryn, bazylia
    sól, pieprz
    olej rzepakowy
    plasterki pomarańczy, natka pietruszki i koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Perliczka faszerowana jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso przypraw 1. Perliczkę umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Wetrzeć majeranek wymieszany z dwiema łyżkami oleju. Odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce.
  • składniki na farsz 2. Jabłka wraz ze skórką umyć i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z żurawiną, konfiturą z porzeczek i ziołami.(2 łyżki farszu odłożyć).
  • perliczkę nafaszeruj 3. Wnętrze perliczki oczyścić z podrobów (jeśli są) i wypełnić farszem. Obłożyć plasterkami boczku i szynki.
  • przed upieczeniem 4. Tak przygotowane mięso włożyć do brytfanki i piec ok.2 niecałe godz. w 180 st. Po pół godzinie perliczkę podlać winem i podlewać podczas pieczenia co 15 minut wraz z sokiem, który się wytworzył.
  • po upieczeniu 5. Upieczoną perliczkę przełożyć na półmisek, zdjąć spieczony boczek. Obłożyć odłożonym farszem i pokroić na porcje. Udekorować plasterkami pomarańczy, natką i koperkiem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubiona surówką.

Porady

Dlaczego warto wybrać ten przepis? Bo mięso perliczki jest bardzo zdrowe, zawiera minimalną ilość tłuszczu i jest zalecane we wszelkiego rodzaju dietach, oraz osobom z podwyższonym cholesterolem. Perliczka ma delikatne, chude mięso, które bardzo łatwo wysuszyć podczas obróbki termicznej. Dlatego warto ją albo naszpikować słoninką, albo otulić boczkiem. Długość pieczenia zależy od wagi- na każdy kilogram przypada godzina pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Perliczka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować