Penne z porem i salami zapiekane pod serową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Propozycja na błyskawiczną zapiekankę z makaronu penne, salami i pora pod serową pierzynką . Niezwykle smaczna potrawa i dobry pomysł szybki na jednodaniowy obiad.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji/
    40 dag makaronu penne
    2 pory
    3 łyżki masła ghee
    20 dag paprykowego salami
    300 ml słodkiej śmietanki 18%
    3 jajka
    15 dag startego ostrego żółtego sera np. cheddar
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Penne z porem i salami zapiekane pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić na sicie przełożyć do miski.
    Umyty por pokroić. Na patelni rozgrzać masło wrzucić por i przesmażyć uważając aby się nie przyrumienił, gdy por zmięknie dodać pokrojone w kostkę salami, chwilę przesmażyć, zawartość patelni dodać do makaronu, wymieszać. Całość przełożyć do żaroodpornej formy.
    Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową, dodać starty ser i wymieszać. Sosem polać równomiernie makaron, zapiekać około 30 minut. Po wyjęciu z pieca posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Por Salami Ser żółty Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować