Propozycja na błyskawiczną zapiekankę z makaronu penne, salami i pora pod serową pierzynką . Niezwykle smaczna potrawa i dobry pomysł szybki na jednodaniowy obiad.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 6 porcji/
40 dag makaronu penne
2 pory
3 łyżki masła ghee
20 dag paprykowego salami
300 ml słodkiej śmietanki 18%
3 jajka
15 dag startego ostrego żółtego sera np. cheddar
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku
Natka pietruszki do posypania
Penne z porem i salami zapiekane pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić na sicie przełożyć do miski.
Umyty por pokroić. Na patelni rozgrzać masło wrzucić por i przesmażyć uważając aby się nie przyrumienił, gdy por zmięknie dodać pokrojone w kostkę salami, chwilę przesmażyć, zawartość patelni dodać do makaronu, wymieszać. Całość przełożyć do żaroodpornej formy.
Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową, dodać starty ser i wymieszać. Sosem polać równomiernie makaron, zapiekać około 30 minut. Po wyjęciu z pieca posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać.
Smacznego!
Komentarze