Kotlety siekane zapiekane pod serową pierzynką

0 (0 ocen)

Niby nic takiego ale smakują rewelacyjnie. Serowo-czosnkowa pierzynka nadaje im charakteru. Ja podałam je z fasolką szparagową.

Składniki:

  • Kotlety:
    3 pojedyncze filety z kurczaka
    jajko
    2-3 łyżki mąki
    3 łyżki kukurydzy
    1/2 czerwonej papryki
    sól
    pieprz
    ząbek czosnku
    Dodatkowo:
    2 łyżki oleju
    500 g fasolki szparagowej
    koperek
    Sos:
    3 łyżki śmietany
    łyżka majonezu
    ząbek czosnku
    10 dag sera żółtego startego
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Kotlety siekane zapiekane pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety: Mięso umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Posiekać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę, zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę. Doprawić do smaku, wymieszać. Formę żaroodporną posmarować olejem. Łyżka nakładać i formować kotleciki (u mnie 6 szt.). Zapiekać ok 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać starty ser, doprawić pieprzem. Kotleciki polać sosem, zapiekać jeszcze ok 10-15 minut. Fasolkę ugotować w lekko posolonej wodzie. Podawać z kotletami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kurczak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować