Pieczona szynka peklowana

4.49 (201 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Domowa pieczona szynka. Podawana na zimno jako dodatek do kanapek czy pieczywa. Idealna na imprezy czy na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1-1,2kg szynki wieprzowej (najlepiej w całości tzw. „kulkę”)
    przegotowana woda
    sól peklowa
    1 liśc laurowy
    4 ziela angielskiego
    5 ziaren czarnego pieprzu
    pół łyżeczki suszonego rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    pasta paprykowa (opcjonalnie)
    siatka wędliniarska lub sznurek do obwiązania szynki
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki

Pieczona szynka peklowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i osuszone mięso peklujemy w roztworze soli peklowej. W 1 litrze przegotowanej wody rozpuszczamy 2 płaskie łyżki soli peklowej. Szynkę przekładamy do pojemnika w którym bedziemy peklować, zalewamy przygotowanym roztworem. Ważne aby mięso było poniżej poziomu wody, nie może wystawać. Dodejmy ziele angieskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, rozmaryn oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przykrywamy i odstawimay do lodówki na 4-5 dni. Raz dziennie obracamy mięso aby się równomiernie peklowało.
  • Pieczona szynka peklowana 2. Po 5 dniach mięso wyjmujemy z solanki i opłukujemy. Przekładamy do siatki wędliniarskiej lub obiązujemy sznurkiem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzchu smarujemy pastą paprykową.
  • Pieczona szynka peklowana 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez mniej wiecej 1 godzinę. Zostawiamy do ostygnięcia i podajemy.

Porady

Szynkę przed pieczeniem można natrzeć mieloną papryką zamiast pasty parykowej. Idealna na świeta Wielkanocne i Bożego Narodzenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować