Ten przepis na ogórki małosolne sprawia, że ogórki wychodzą pyszne, chrupiące, idealne do wszystkiego.
15 min
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
2 l wody + 3 łyżki soli
jedna główka czosnku
40 g korzenia chrzanu
garść liści wiśni
2 płaskie łyżki gorczycy
kilka gałązek kopru
Ogórki małosolne lub kwaszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy. Na dnie garnka do kwaszenia ogórków układamy porcję ogórków. Na to połowę czosnku, kopru i chrzanu oraz liści wiśniowych. Następnie układamy pozostałe ogórki i resztę składników. Zasypujemy to solą i gorczycą.
2.2 litry wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Lekko wystudzoną wodą zalewamy ogórki.
3.Całość przykrywamy talerzem i obciążamy czymś ciężkim, aby całe ogórki były pod wodą. Zakrywamy naczynie pokrywką. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ogórki małosolne są dobre po 2 dniach.
Komentarze