Smak mięsa nie jest zdominowany przez nadmiar przypraw, więc można je spożyć zarówno na zimno, na kanapkach, jak i na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu.
Składniki:
1,25 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku bez skóry i kości
0,5 litra przegotowanej chłodnej wody
50 g soli peklowej
2 liście laurowe
6 sztuk ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
2 ząbki czosnku
DODATKOWO:
słodka sproszkowana papryka
majeranek
Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać wodą wymieszaną z solą peklową.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i obrany czosnek.
Naczynie szczelnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce (maksimum 5 stopni), najlepiej do lodówki, na około 8-9 dni.
Codziennie obracać mięso, żeby sól peklowa dotarła do wszystkich miejsc.
Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem (można przedtem opłukać z zalewy), umieścić w siatce wędliniarskiej, natrzeć solidną porcją słodkiej sproszkowanej papryki i majeranku.
Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dokładnie związać końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką.
Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Po wyjęciu z piekarnika, uważając na parę, rozciąć folię, mięso przełożyć na deskę i pozwolić mu ostygnąć, następnie schłodzić.
Sos, który się wytworzył podczas pieczenia jest bardzo słony, więc raczej nie będzie z niego większego pożytku.
Komentarze