Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku

4.5 (169 ocen)

Smak mięsa nie jest zdominowany przez nadmiar przypraw, więc można je spożyć zarówno na zimno, na kanapkach, jak i na gorąco z dodatkiem ulubionego sosu.

Składniki:

  • 1,25 kg szynki wieprzowej w jednym kawałku bez skóry i kości
    0,5 litra przegotowanej chłodnej wody
    50 g soli peklowej
    2 liście laurowe
    6 sztuk ziela angielskiego
    1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
    2 ząbki czosnku
    DODATKOWO:
    słodka sproszkowana papryka
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Peklowana szynka pieczona w papryce i majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, dokładnie osuszyć, umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu i zalać wodą wymieszaną z solą peklową.
    Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i obrany czosnek.
    Naczynie szczelnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce (maksimum 5 stopni), najlepiej do lodówki, na około 8-9 dni.
    Codziennie obracać mięso, żeby sól peklowa dotarła do wszystkich miejsc.
    Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem (można przedtem opłukać z zalewy), umieścić w siatce wędliniarskiej, natrzeć solidną porcją słodkiej sproszkowanej papryki i majeranku.
    Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dokładnie związać końce, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką.
    Piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
    Po wyjęciu z piekarnika, uważając na parę, rozciąć folię, mięso przełożyć na deskę i pozwolić mu ostygnąć, następnie schłodzić.
    Sos, który się wytworzył podczas pieczenia jest bardzo słony, więc raczej nie będzie z niego większego pożytku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować